
LSB CONSULTATION: DESIGNATING NEW APPROVED REGULATORS AND 
APPROVING RULE CHANGES  
 
Rules for New Body Designation Applications 
 
  
Question 1 – Bearing in mind the Regulatory Objectives and the Better 
Regulation Principles, do you agree with the Board’s approach to its 
requirements for the content of Applications? 

 
In general we agree with the approach of the Board although make some further 
comments in answer to Question 3. 
 
  
Question 2 – If you do not agree with the Board’s approach to its 
requirements for the content of Applications, what alternative approaches 
would you suggest and why? 
 
Not applicable. 
 
  
Question 3 – What additions to or alterations to the Application process 
would you suggest? 
 
Whilst in general we agree with the approach of the Board we are unclear about 
the extent of Rule 10. Our understanding is that requirement to consult with other 
Approved Regulators will only apply to those Approved Regulators with which the 
applicant is likely to have an interaction. However whilst the Rule refers to 
consultation with ‘relevant’ stakeholders it simply refers to ‘other Approved 
Regulators’ and we would suggest that there should be more clarity around this.  
 
 
Question 4 – What do you think the appropriate level of, and method of 
calculation of the Prescribed Fee should be?  
 
We do not feel able to comment on the appropriate level of the Prescribed Fee 
and feel that current approved regulators are best placed to comment on this.  
 
The consultation paper proposes 4 options for calculating the level of the 
prescribed fee. The option of having no fee has some merit in that it will be 
straightforward and may encourage a wider number of bodies to apply to become 
approved regulators. However we agree that there would be a risk that it will 
increase the number of applications which would never have a chance of being 
successful but which the LSB would still have to consider. 
 
We would therefore favour Option 2 (a set fee with the possibility of a refund / 
supplementary fee depending on the amount of work the LSB is required to 
spend on it). We agree that this Option has the disadvantage that the 
‘supplement’ could be unpredictable for applicants and would therefore suggest 
that it should be subject to a capped maximum. Whilst this may mean that on 
occasions certain costs will need to be covered by the overall levy, if the 
maximum supplement is set at a realistic level this is likely to be rare.  



 
We accept that this Option may be more burdensome for the LSB but believe that 
it has the following advantages: 
 

 The charging of a fixed fee will help ensure that ‘vexatious or poorly put 
together applications’ will be kept to a minimum; 

 The refund / supplement system will assist in ensuring that applications 
are properly drafted thus requiring the LSB to spend less time approving 
them.  

 
 
Question 5 – Do you think we should reduce the Prescribed Fee for 
Applications from existing Approved Regulators to take on additional 
Reserved Legal Activities?  
 
Yes – applications from existing Approved Regulators are likely to require less 
work by the LSB. Where this is not the case the supplement referred to at 
Question 4 could be imposed. 
 
 
Question 6 – Do you agree that the Board should use external advisors 
when necessary with the cost of these being met by way of an adjustment 
to the Prescribed Fee? 
 
Yes – it is important that the LSB considers applications properly and where it is 
necessary to use external advisors to do this the cost should be met be an 
adjustment to the Prescribed Fee. Whilst it may be appropriate to employ an 
external advisor if an application is technically complex or unusually data intense 
we are not clear why external advisors would be necessary simply because an 
application is poorly prepared or urgent. 
 
We would therefore suggest that the Board should publish clearer criteria 
concerning when it is likely to need to use external advisors so that applicants 
can consider these when drafting their applications. We also believe that where 
the Board is considering using an external advisor because an application is 
believed to be technically complex or unusually data intense the applicant should 
be informed in advance and given the opportunity to revise their application. 
  
  
Question 7 – Do you agree with the approach taken to oral representations? 
 
Yes – we presume that if the date given by the Board for the oral representations 
is, for legitimate reasons, inconvenient to the applicant then there will the 
possibility of it being rescheduled. 
 
It is also unclear to us whether the phrase used in Rule 45 (‘The Board may, at its 
sole discretion authorise an applicant to make oral representations at its own 
expense’) refers to the ‘expense’ of the applicant or the Board.   
 
  
Question 8 – Bearing in mind the Regulatory Objectives, the Better 
Regulation Principles and the need to operate efficiently in relation to the 



Freedom of Information Act, please could you suggest improvements to the 
suggested process. 
 
We have no additional comments to make.  
  
 
 
Questions 9 – Do you consider that these are the appropriate criteria? 
 
The criteria listed appear to be appropriate.   
 
 
 
Rules for Rule Change Applications  
 
Question 10 – Do you agree with the Board’s view that the process 
suggested is the most effective way to address the Regulatory Objectives 
and the Better Regulation Principles in relation to approaching potentially 
low impact rule changes? If not, then please can you suggest how the 
Objectives and Principles could be better addressed? 
 
Yes.  
 
 
Question 11 – Bearing in mind the Regulatory Objectives and the Better 
Regulation Principles, do you agree with the requirements specified above? 
If not, why not? What alternative or additional requirements would you 
recommend?  
 
In general we are content with the requirements specified.  However, whilst we 
understand that the ‘deemed granted’ provisions outlined at paragraph 20 are 
taken from the statute we believe that too great a reliance on them may lead to 
confusion and ambiguity and may be seen to obviate the need for a formal 
approval notice. Therefore we would recommend that the Board makes clear that 
it will generally issue an Approval or Warning Notice on receipt of the application. 
  
 
Question 12 – Do you agree with the approach taken to oral 
representations? 
 
Yes – although we reiterate the point made in answer to Question 7.     
           
             
Question 13 – Bearing in mind the Regulatory Objectives, the Better 
Regulation Principles and need to operate efficiently in relation to the 
Freedom of Information Act, please could you suggest improvements to the 
suggested process.  
 

We have no suggested improvements to process other than the comments 
made in relation to earlier questions.  
 
 



Questions 14 – Do you consider that these are the appropriate criteria? 
 
Yes. 


